Védőnők az egészséges és boldog családokért

Védőoltások

Életkorhoz kötött kötelező védőoltások:

 • 0-6 hetes korig: BCG védőoltás (Bacillus Calmette-Guérin), mely oltás a tuberculosis (gümőkór) megelőzését szolgálja. Az oltás helyi reakciója nyomán 2-4 hét múlva 10 mm-t általában nem meghaladó átmérőjű, vörös-kékesvörös csomó képződik az injekció helyén. A csomó közepe gyakran beolvad és kiürül, majd pörkösödik és általában kis fehér heggel gyógyul.
 • 2, 3, 4, 18 hónapos korban: DTP +IPV + HIB védőoltás /PENTAXIM/,
  mely 5 súlyos betegség (torokgyík – diphteria, merevgörcs-tetanus, szamárköhögés – pertussis, járványos gyermekbénulás – poliomyelitis acuta vagy más néven: Heine-Medin-kór, Haemophylus influenza okozta gennyes bakteriális agyhártyagyulladás) ellen indít el a szervezetben ellenanyagképződést, ami védelmet nyújt ezen megbetegedésekkel szemben. Környezetünkben ezek a kórkozók megtalálhatóak, de megbetegedést csak az oltatlanok, illetve a hiányossan oltottak körében okozhatnak. Az oltás helyén fellépő esetleg bőrpír beavatkozás nélkül megszűnik. Jelentkezhet láz, hányás, hasmenés, nyugtalanság, aluszékonyság is, de ezen reakciók igen ritkák.
 • 2, 4 hónapos korban, valamint 1 éves korban Streptococcus pneumoniae (Pneumococcus) elleni védőoltás /PREVENAR/.
  A pneumococcus baktérium tüdőgyulladást, középfülgyulladást, agyhártyagyulladást, valamint szepszist okozhat. A betegség csecsemőknél és kisgyermekeknél súlyos lefolyású, halálos kimenetelű is lehet. A gyógyulást követően maradandó károsodások, testi, szellemi fogyatékosság is visszamaradhat.
 • 13, 16 hónapos korban Bárányhimlő (Varicella zooster) elleni védőoltás. /VARIVAX/
   A megfelelő védettség eléréséhez két oltás szükséges. A bárányhimlő jellegzetes, hólyagos kiütéssel járó, lázas megbetegedés. Korántsem ártalmatlan, mivel minden 10. fertőzöttet súlyos szövődményekkel is kezelni kell. Az emberek 80-85%-a még gyermekkorban átesik a fertőzésen. Oltással a serdülőkortól súlyosabb lefolyású betegség kialakulása kivédhető, valamint csökkenthető a felnőttkori övsömör létrejötte és súlyossága.
 • 15 hónaposan MMR védőoltás /PRIORIX/,
  mely a vírusok okozta, cseppfertőzéssel terjedő fertőző gyermekbetegségek közül a kanyaró (morbilli), járványos fültőmirigy gyulladás (mumps), rózsahimlő (rubeola) megbetegedések  megelőzését szolgálja. Az oltóanyag élő, gyengített vírusokat tartalmaz. A természetes fertőzéshez hasonló módon hat a szervezet védekező rendszerére. Oltási reakcióként az oltás után 5-12. napon ún. oltási betegség léphet fel lázzal, kiütéssel, esetleg nyálmirigy duzzanattal. A tünetek enyhék és 1-2 napnál tovább általában nem tartanak.
 • 6 éves korban: DPT + IPV védőoltás /TETRAXIM/
  mely 4 súlyos betegség (torokgyík – diphteria, merevgörcs-tetanus, szamárköhögés – pertussis, járványos gyermekbénulás – poliomyelitis acuta) megelőzését szolgálja. Az oltás helyén fellépő bőrpír, duzzanat beavatkozás nélkül megszűnik. Ritkán jelentkezhet láz, hányás, hasmenés, nyugtalanság, aluszékonyság is.

Leggyakoribb ajánlott védőoltások:

 • Rota vírus elleni védőoltás 6-24 hetes kor között. A rotavírus a csecsemők és kisdedek hasmenéssel, hányással járó megbetegedéseinek a leggyakoribb okozója világszerte. Az óvodáskor végére gyakorlatilag minden kisgyermek legalább egy alkalommal megfertőződik. A rotavírus okozta betegség annál súlyosabb, minél fiatalabb életkorban történik a fertőzés.
 • Neisseria meningitidis (meningococcus baktérium B /Bexsero/ és C  /Neis Vac-c/ típusai) elleni védőoltás: csecsemőkorban 2 oltás, majd 1 éves kor után 1 emlékeztető oltás. A meningococcus baktérium agyhártyagyulladást és szepszist okoz. A megbetegedések kb. egynegyedében az agyhártyagyulladás és a szepszis együtt jelentkezik. Az agyhártyagyulladás többnyire igen gyorsan, órák, esetenként 1-2 nap alatt kialakuló, súlyos, azonnali orvosi ellátást igénylő állapot. A meningococcus halálozási aránya hazánkban 5% körül van. A halálesetek a csecsemők és az idős betegek között a leggyakoribbak.
 • Kullancs-csípés által terjesztett agyhártyagyulladás (kullancsenkefalitisz, Tick-Borne Encephalitis) elleni védőoltás: 1 éves kor felett, 2 oltás 1 hónap eltéréssel, majd a második oltás 5-12 hónappal szükséges még egy. Az oltást 3-5 évente ismételni szükséges. A kullancsenkefalitisz vírus nagyon súlyos agyvelő-, gerincvelő- és agyhártyagyulladást okozhat. Ezek gyakran fejfájással és magas lázzal kezdődhetnek. Egyes betegekben a legsúlyosabb formában ezek a tünetek tudatvesztéshez, kómához, végül halálhoz vezethetnek. A vírust a kullancsok hordozzák, az ember a kullancscsípés útján fertőződik meg.
 • Influenza elleni védőoltás: 1 éves kortól. A megfelelő immunitás elérése érdekében az oltást évente ismételni kell. Az influenza az egyik legjelentősebb légúti vírusfertőzés, mely cseppfertőzéssel terjed és a légutak hámját károsítja. Tünetei: hirtelen magas láz, fejfájás, húzó izomfájdalom, elesettség.